Terveellinen kastike

 

Kastikkeet ovat siinä maineessa, että ne ovat erittäin epäterveellisiä. Tämä johtuu liian korkeasta valmistuslämpötilasta, sekä margariinin käytöstä, ja vielä ruskistetuista jauhoistakin, ja vielä jauhojen käytöstä yleensäkin.

Herkullisen terveellisen kastikkeen saa kun laittaa kypsennysastian pohjalle tilkan öljyä, 5 dl vettä, suolan ja runsaasti tilliä. Muuta ei tarvitse.

Loppumaku tulee sitten siitä, että sekaan laitetaan vielä lihat, kalat, tai linnut.

Esimerkiksi pakastekalakuutiot sopivat oikein hyvin ja ovat halpoja. Possunsuikaleet sopivat oikein hyvin. Ja broilerinsuikaleet sopivat oikein hyvin. Näitä aineksia ei siis paisteta lainkaan, vaan ne keitetään noin runsaassa tilli-suola-öljy-vedessä. Juuri paistaminen tekisi niistäkin epäterveellisiä.

Päällimmäiseksi voi pilkkoa sipulin ja puolikkaan parsakaalia.

Kun koko lataus on tehty, lasikansi laitetaan päälle, hellaan sähköt päälle. Kun kiehuminen alkaa ja höyryä alkaa muodostumaan, höyry kypsentää kasvikset nopeasti ja helposti. Liikaa vaahtomaista voi rauhoittaa nostamalla välillä kantta hetkeksi ja säätämällä sähkön pienelle teholle.

Kypsymisen tietää, siitä, että herkullinen tuoksu leviää huoneeseen. Siinä vaiheessa, kun on vielä kokematon, voi kypsyyden tarkistaa parsakaaleista haarukalla.

Ei kannata käyttää usein broilerinsuikaleita, niissä on uusimman tutkimuksen mukaan siellä punaisen lihan sisällä rasvasoluja ja se on myös sitä broilerin pahaa rasvaa, joka on epäterveellistä. Kalakuutiot ja possunsuikaleet sopivat päivittäiskäyttöön. Harvinaisen vaihtelun saa myös naudan keittolihakuutioista, niitäkään ei kannata käyttää usein, koska niissäkin on punaisen lihan sisällä haitallisia rasvasoluja.

Possun rasva on ravintoaineena täysin ongelmaton, kehonlämpöisenä sulana pysyvä rasva, joka poistuu elimistöstä, eikä muodosta jäämiä.

Suosittelemani tilli on paras siksi, että se on yrtti, joka puhdistaa elimistöstä pois kuonaa, ympäristömyrkkyjä, ja lääkejäämiä.

Juha Korkee, Hyvinkää