Talviruoka vahvistaa

 

Hauduta runsaasti kasviksia sisältävää pataa ja keittoa oman tyyliin. Yhdistele juureksia, kaalia, sipulia ja muita kasviksia kalan, lihan tai papujen kanssa. Kokeile eri vahvuisia chilejä ja myös reilusti valkosipulia. Herkullinen, höyryävän kuuma ateria on oikeaa talviruokaa pakkasia vastaan.

Tai perisuomalaista perinnepataa

500 g naudan ulko- tai kulmapaistia, 500 g porsaan lapaa, 1 viipale naudan potkaa (osso buco), 2 sipulia, 2 tl suolaa, kokonaisia valko- ja maustepippureita, 2 laakerinlehteä
noin 5 dl vettä, juureksia oman valinnan mukaan.

Tuhti lihapata onnistuu helposti aloittelijaltakin.

Valmistusohje:
1. Leikkaa lihat suurehkoiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit. Pane kaikki ainekset valurauta tai savipataan. Kaada lopuksi päälle vettä sen verran, että osa aineksista jää vesirajan yläpuolelle. Joukkoon voi lisätä porkkanaa, selleriä ja palsternakkaa. Juurekset voi myös paahtaa uunissa ja lisätä pataan vasta lopuksi.
2. Kypsennä paistia 200-asteisessa uunissa ilman kantta puolisen tuntia. Pane sitten kansi päälle ja laske lämpötila 125 asteeseen
ja anna hautua 3-4 tuntia. Ja jos pataa jää seuraavaksi päiväksi, maku vain paranee.

Teksti: JP