Sokeri pokeri poks!

 

Runsas sokerin saanti ruuista sekä erityisesti juomista voi vaurioittaa hampaita ja haitata elimistön aineenvaihduntaa. Sokerissa ei ole lainkaan ravintoaineita, vain energiaa. Siksi sokerin syönti ja juonti suurina määrinä voivat johtaa painon nousuun.

Sokerin makeus kuitenkin miellyttää makuhermojamme vauvasta lähtien. Vaikka runsas sokerin saanti ei olekaan terveydelle hyvästä, voi sokeripitoisia ruokia syödä kohtuudella osana monipuolista ruokavaliota. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta täysin epäterveellistä tai täydellisen terveellistä.

PALJONKO ON PALJON?

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan päivän energiasta korkeintaan 10 % saataisiin lisätystä sokerista. Käytännössä tämä tarkoittaa 50–60 grammaa päivässä, joka vastaa 22–23 sokeripalaa.

Suomalaiset syövät melko paljon sokeria: Miehet saavat energiastaan 9 %, naiset 10 % ja lapset 12–14 % lisätystä sokerista. Aikuisten lisätyn sokerin lähteet ovat erilaiset juomat, makeiset ja suklaa. Toki sokeria saadaan myös luontaisista lähteistä kuten marjoista ja hedelmistä.

SUURET SOKERIMÄÄRÄT VOIVAT RASVOITAA MAKSAA

Tavallinen pöytäsokeri, joka on toiselta nimeltään sakkaroosi, ja etenkin sen sisältämä fruktoosi, voivat suurina määrinä johtaa maksan rasvoittumiseen. Maksan tehtävänä on muokata ruoasta saatavia ravintoaineita elimistön tarpeisiin. Siksi maksan kunnosta on tärkeä pitää huolta.

Sokeripitoinen ruokavalio haittaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa nostamalla veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia. Tämä voi selittää myös vyötärölle kertyvää vatsakumpua. Rasvamaksaa esiintyy enemmän ylipainoisilla, etenkin, jos henkilöllä on vyötärölihavuutta. Heistä seitsemällä kymmenestä on rasvamaksa. Normaalipainoisilla rasvamaksaa esiintyy 1-2 kymmenestä.

Painon kertyminen ja maksan rasvoittuminen tuskin selitty pelkästään sokerin runsaalla syönnillä, sillä ruokavaliossa voi olla muitakin ylimääräisen energian lähteitä, kuten runsaasti rasvaisia ruokia.

Rasvoittuneessa maksassa on käynnissä jatkuva tulehdustila. Tällainen matala-asteinen tulehdus on haitallista sydämelle. Runsas sokerin saanti voi myös nostaa veren rasva-arvoja, mikä lisää sydänsairauksien riskiä. Sydämelle hyväksi on normaali verenpaine, mutta etenkin nuorilla sokeripitoiset juomat näyttävät kohottavan verenpainetta. Tiedetään, että maksan rasvoittuminen on yhteydessä tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ilmaantumiseen.

Muutkin sisäelimet ovat kovilla runsaan sokerin saannin takia ja esimerkiksi vaikeahoitoisen haimasyövän riski kasvaa. Haima tuottaa insuliinia, joka säätelee verensokeria ja auttaa sokeria kulkeutumaan lihakseen, jossa sitä käytetään energiaksi. (lähde: thl.fi)

Mutta nyt ON KESÄ. Syö kesäherkkuja kohtuudella!

Juha P