Ruokahävikin välttämiseksi

 

Sinä voit itse vaikuttaa siihen omilla valinnoilla. Eli tässä muutamia vinkkejä, joilla myös säästät ruokamenoissa ja vähennät ruokahävikkiä:

Ennen kauppaan menoa, tee OSTOSLISTA. Jos sinulla on PAKASTIN, katso mitä siellä on. Usein on (olet kuitenkin ajatellut niitä ruokia myöhemmin syödä). Syö siis aika-ajoin sitä ruokavaraa alta pois.

Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä tai janoisena. Tarjonta ja tarjoukset on ovelasti suunniteltu, sinulle kuluttaja. Eli esim. paljoustarjoukset näyttävät edullisilta. Syötkö miellään samaa ruokaa päiväkaupalla? Tietysti ruokalajit säilyvät eri tavalla, vähämmän tai toiset pitempään, joita voi valmistaa myöhemmin tai pakkaseen, mutta… kuitenkin jos ruokaa jää jääkaappiin, se “unohtuu” ja ei myöskään ole enää niin “maukas” ja haluttu syötävä. Pienikin pakkauskoko ei ratkaisevasti ole kalliimpi. Silloin ei tule sitä HÄVIKKIÄ.

Osta hedelmät irtona. Otat sopivan määrän. Myös tietyt hedelmät pilaantuvat helposti. Valmispaikkauksissa yksikin vika hedelmä, homeinen pilaa nopeasti muita.
Ne helposti pilaantuvat ruoat kannattaa sijoittaa jääkaapin etuosaan, muistat käyttää ne ajoissa. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on loppu. Siis oikea säilytys on tärkeä muistaa. Kun olet syönyt. ÄLÄ JÄTÄ ruokaa juomaa pöydille lämpimään lojumaan. Laita heti säilöön. TEE SIITÄ TAPA.

Ruoka TÄHTEET kannattaa säveltää rohkeasti “uudeksi” ruoaksi. Se kannattaa AINA.

Teksti: Juha P.