Juurekset, kaalit ja paksoi, sipulit

Nyt ovat juurekset ja kaalit parhaimmillaan ja edullisimmilaan. Lista on tuttu: lanttu, nauris, palsternakka, piparjuuri, porkkana, punajuuri, retiisi…
Mutta entäs onko juuripersilja tuttu? Se on kotoisin Välimeren maista, joissa se kasvaa villinä. Ulkonäöltään juuripersilja muistuttaa vähän palsternakkaa. Juuripersilja on kuitenkin huomattavasti laihempi kuin palsternakka. Juuripersiljan maku muistuttaa persiljaa. Juuripersilja sopii hyvin keittoihin, patoihin ja paistoksiin sekä raakaraasteeksi. Säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa. Jos kaupasta löytyy niin kertokaa.
Kaalit ovat nykyään hyvin saatavissa kaupan valikoimista. On kiinan-, kukka-, lehti-, parsa-, puna-, ruusu -ja valkokaalit. Sitten on erikoinen kaali: PAKSOI / PINAATTIKIINANKAALI. Paksoissa lehdet ovat kuitenkin tasaisemmat. Paksoin lehtiruodit ovat vaaleat ja lehdet tummanvihreät. Maultaan se on voimakkaamman makuinen kuin kiinankaali.
Paksoista käytetään mehevät lehtiruodot ja sileähköt lehdet. Lehtiä käytetään kuten pinaattia ja lehtiruoteja parsan tavoin. Paksoi on hyvä raakana esimerkiksi salaateissa, mutta sopii myös wokkeihin ja kalan tai lihan kanssa tarjottaviin vihannessekoituksiin.
Paksoi säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa
Myös sipulien lista on komea: hillo-, jätti-, kelta-, puna-, purjo-, ruoho-, ryväs-, salaatti-, salotti -ja valkosipulit.
Lääkinnällisten ominaisuuksiensa puolesta sipulia pidetään nykyään jopa funktionaalisina elintarvikkeena. Sipulin voimakas maku ja tuoksu johtuvat rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat sipulia hienonnettaessa tai kuumennettaessa. Sipulin KUORIMINEN helpottuu, kun se tehdään juoksevan veden alla tai sipulit kastetaan hetkeksi kylmään veteen. Suomen kesän valoisissa oloissa viljellyn sipulin maku on vielä voimakkaampi kuin etelämmässä kasvaneilla sipuleilla.
Keltasipulia on kahta tyyppiä: litteänpyöreitä ja pyöreitä. Sipuli käy lähes joka ruokaan. Sipulia käytetään keitto-, laatikko-, pata- ja wokruuissa sekä raaka-aineena että mausteena. Raaka-aineeksi se sopii kala-, liha- ja vihannesruokiin. Haudutetut sipulirenkaat sopivat niin jauhelihapihville kuin maksapihveillekin. Sellaisenaan sipulia voi tarjota keitettynä, uunissa tai pannulla haudutettuna tai grillattuna. Jauheliharuokia ei useinkaan valmisteta ilman sipulia. Sipuli sopii myös pikkelseihin, marinaadeihin, salaatteihin, piirakoihin ja paistoksiin.
Sipulin kuoria on vanhastaan käytetty esimerkiksi lankojen, kankaiden ja pääsiäismunien värjäämiseen.
Kuivattu sipuli homehtuu helposti kosteassa. Siksi sipulit tulisikin säilyttää ilmavassa paikassa mielellään kylmässä, +2 – +5 asteessa.

Rohkeästi vain kokeilemaan.