Puutarhanhoidon sietämätön tärkeys

Keravan vankilassa toiminnan painopisteenä on luontoympäristön hyödyntäminen vankien kuntoutuksessa.

Vuosina 2013–2014 toteutetun green care -pohjaisen Juuret Vapauteen -projektin aikana vankilalla kokeiltiin erilaisia luontoon liittyviä toimintoja osana vankien kuntoutus- ja koulutustoimintaa. Tavoitteena oli rakentaa vankilaan kuntoutusmalli, jonka ydin on luontoympäristössä tapahtuvassa toiminnassa.

Luontoympäristön terapeuttista voimaa on hyödynnetty hoiva- ja kuntoutustoiminnoissa 1800-luvulta asti.

Keravan vankila on vuodesta 1891 asti toiminnassa ollut suljettu laitos. Vuodesta 1891 paikalla toiminut Koivulan kasvatuslaitos muutettiin 1927 Keravan nuorisovankilaksi.

Veli-Matti (kuvassa alla) opiskelee puutarhuriksi oppisopimuskoulutuksessa Keudan Mäntsälän oppilaitoksessa.

vm_joulutahdet_2

Veli-Matti kertoo: ”Keravan vankilan puutarhalla vankeja kuntoutetaan luonnon ja eläinten avulla. On vihannesten, yrttien ja kukkien hoitoa sekä esim. lampaita ja kaneja. Vankilan työnjohtajat kohtelevat vankeja ihmisinä, eivät rikollisina. Monikulttuurisen työyhteisön toiminta perustuu luottamukseen ja ahkeraan työntekoon.”

Kiersimme Veli-Matin ja työnjohtaja Hannun kanssa Keravan avovankilan puutarha-alueen ja he esittelivät paikkoja ja toimintaa. Kasvihuoneissa kasvatetaan kukkia mm. joulumyyntiin. Veli-Matin tehtävänä on joulutähtien kasvatus ja kauniita, hyvinvoivia tähdenalkuja onkin yksi iso kasvihuone täynnä. Veli-Matti on myös hoitanut yhtä upean puistokujan lehmusta ja saanutkin sen jo aloittamaan toipumista.

Katsomme puutyöpajan kauniit esineet ja lapsille tarkoitetut puulelut pienessä myymälässä. Sieltä löytyy myös luonnonvärisiä villalankoja, lampaanmustia, lampaanvalkoisia ja siltä väliltä. Mustia lampaita, valkoisia lampaita. Veli-Matti ottaa pyynnöstäni pari mustaa lankavyyhteä käsiinsä ja otetaan muutama kuva valoisassa kasvihuoneen työtilassa, valoa, multaa, lapio. Ja uutta vihreätä elämää kasvaa. Seuraavaksi katsomme puutyöpajan tilat, välineet ovat seinällä kauniissa riveissä.

Seuraavaksi kierroksemme johtaa lampaiden luokse. Ne tulevat ystävällisesti tervehtimään ja kaipaavat silittelyä, kun silitän yhtä mustaa lammasta, ojentaa toinen vaaleampi hellästi pientä etujalkaansa ja koskettaa jalkaani, rapsuta nyt.

Menemme Keravanjoen rantaan, vesi vyöryy tummana ja metsäkin on tumma kirkasta auringonpaistetta vasten. Rannalla on kaatuneita hopeapajuja, kaatuneet rungot ovat kuin kuvia menneistä, tuhoutuneista elämistä, rikoksen tekijät, vangit, ovat usein jo lapsena joutuneet kaltoin kohdelluiksi ja heillä voi olla vaikeita käsittelemättömiä traumoja. Veli-Mattikin oli valmis tuomitsemaan itsensä ”normaalia elämää ansaitsemattomana yhteiskunnan hylkiönä”. Mutta nyt ollaan valossa ja katsotaan tulevaisuuteen.

velimatti_hannu_lehmuskuja

Green Care ry: http://www.gcfinland.fi/

https://www.facebook.com/Green-Care-Finland-141296962604106/

Luke (Luonnonvarakeskus): https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/hankkeet/greencare/mita

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti: http://www.helsinki.fi/ruralia/

Tietoa THL:n sivuilla: https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/tyohon-kuntouttava-green-care-etela-suomessa/mita-green-care-on

Keravan vankila: http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/toimipaikatjayhteystiedot/vankilat/keravanvankila.html

Keravan vankilan myymälä: http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/toimipaikatjayhteystiedot/vankilat/keravanvankila/keravanvankilantuotteet.html

Museovirasto: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=935